AFP
NOS Nieuws Buitenland

Irak schort vliegverkeer naar noordelijke steden op

Er gaan sinds vanochtend geen vluchten meer tussen de Iraakse hoofdstad Bagdad en steden in het noorden. Het besluit is genomen vanwege Russische raketten die vanaf de Kaspische Zee over Iraaks grondgebied naar Syrië worden afgevuurd. Ook vliegen er bommenwerpers over. 

De steden die niet meer per vliegtuig vanuit de hoofdstad kunnen worden bereikt zijn Erbil en Suleimaniya, beide in Koerdisch gebied. De Iraakse luchtvaartautoriteiten benadrukken dat het veiligheidsbelang van reizigers vooropstaat. De steden liggen ten zuidoosten van de stad Mosul, die sinds vorig jaar zomer in handen is van terreurgroep IS. De opschorting geldt in elk geval voor vandaag en morgen.

Rusland begon begin vorige maand met zijn aanvallen vanuit de Kaspische Zee op gewapende groeperingen in Syrië. Of het Iraakse besluit betekent dat Rusland zijn militaire activiteiten opvoert, is onduidelijk. Vorige maand belandden volgens Amerikaanse functionarissen al enkele Russische raketten op Iraaks grondgebied, maar Rusland ontkende dat toen met klem. 

Moskou zegt dat zijn raketten vooral zijn gericht op doelen van IS, maar bij het begin van de aanvallen klonk vanuit het Westen kritiek dat ook geregeld verzetsgroepen die door de Amerikanen worden gesteund doelwit zijn. De afgelopen tijd, met name sinds de aanslagen in Parijs, zoeken westerse landen meer toenadering tot Rusland en wordt de Russische operatie in Syrië voorzichtig toegejuicht. 

STER reclame