Bloemen hangt zelf zijn 'nieuwe wereldrecord' op NOS
NOS Schaatsen

Bloemen: heb wel een klein feestje gevierd

Een dag na de 12.36,30 op de 10.000 meter is het vooral nagenieten voor Ted-Jan Bloemen. Door ruim vijf seconden onder het wereldrecord van Sven Kramer te duiken verraste hij veel mensen, onder wie zichzelf. "Ik heb wel een klein feestje gevierd met mijn ploeggenoten. Een heel klein feestje, want er moet vandaag nog hard gereden worden."

Bloemen werd na zijn race overladen met reacties. "Er zijn wel meer mensen uit Nederland die mij kennen, dus ik heb wel wat meer Nederlandse dan Canadese reacties gehad."

Bloemen: heb wel een klein feestje gevierd

De grootste fans van Bloemen zijn misschien wel zijn ouders. Ze waren lange tijd bij hun zoon in Canada, maar half oktober keerden zij terug naar Nederland. Hoe hebben zij de historische race beleefd?

"Dat is wel een apart verhaal", begint Bloemen. "Normaliter zitten ze op de tribune of zitten ze aan de buis gekluisterd, maar dit keer had mijn vader een reünie van de jaarclub van vroeger en mijn moeder was met vriendinnen in België. Ik sprak ze later. Mijn moeder moest even een rustig plekje opzoeken, want ze wilde niet iedereen wakker maken. En mijn vader was hartstikke dronken. Maar hij had het wel in de gaten. Hij was heel erg happy."

De vraag is of Bloemen nu definitief tot de elite van de 10 kilometer gerekend mag worden, waar Sven Kramer en Jorrit Bergsma de voorbije jaren een klasse apart waren. "Dat is voor mij ook een vraag. Ik heb hier wel laten zien dat ik heel goed meekom. Het kan in mijn hoofd nou niet zo zijn dat ik er word afgereden op een laaglandbaan."

STER reclame