Donald Trump tijdens zijn campagne in Iowa AFP

Trump wil waterboarding weer toestaan

time icon

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump wil waterboarding weer toestaan bij het verhoren van terreurverdachten. De omstreden verhoortechniek "is niets vergeleken bij wat zij ons aandoen, wat ze James Foley aandeden, toen ze zijn hoofd eraf hakten. Dat is van een heel andere orde en ik zou absoluut deze verhoormethode weer invoeren", zei de Republikein in de tv-show 'This Week' van ABC. 

Bij waterboarding krijgt de ondervraagde een doek over zijn hoofd, waar water op gegoten wordt. Dat geeft het gevoel van verdrinking. President Obama heeft dit verboden toen hij in 2009 aan de macht kwam. Hij noemt het "een vorm van martelen".

De verhoortechniek is veelvuldig ingezet bij het verhoren van verdachten op Guantanamo Bay. Trump vindt dat het vanwege de huidige dreiging van IS weer ingevoerd moet worden.

In het interview met ABC herhaalde Trump ook dat er een database moet worden bijgehouden van islamitische immigranten en dat moskeeën gecontroleerd moeten worden. Het toelaten van Syrische asielzoekers kan volgens hem werken als "een Trojaans paard".  

STER Reclame