NOS NieuwsAangepast

SHO: geld Pakistan wel goed besteed

Noodhulpcoördinator Dick Loendersloot van de hulporganisatie ICCO/Kerk in actie heeft zijn bedenkingen bij verhalen van Pakistani die zeggen dat ze nog helemaal niets hebben ontvangen aan noodhulp.

Pakistan kreeg zo'n 1,7 miljard euro toegezegd na de overstromingen van augustus die miljoenen mensen dakloos maakten. Nederland gaf 27 miljoen euro. Loendersloot is namens de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) verantwoordelijk voor de verdeling van het Nederlandse geld in Pakistan.

Meer krijgen

Toch zeggen veel mensen in Pakistan, met name in de zuidelijke provincie Sindh, dat ze nog geen enkele hulp hebben ontvangen. Dat blijkt uit een reportage van NOS-correspondent Wilma van der Maten die in het gebied was.

Loendersloot erkent dat het mogelijk is dat er mensen zijn die nog helemaal niets hebben gekregen."Maar veel mensen beweren dat ze nog helemaal niets hebben ontvangen, en als je bij ze thuis gaat kijken, blijkt dat ze wel spullen hebben gekregen.

Het is bekend dat mensen vaak zeggen dat ze nog niets hebben ontvangen om zo nog meer te kunnen krijgen", reageert Loendersloot in het NOS Radio 1 Journaal.

Controle

Loendersloot gaat regelmatig naar Pakistan om te controleren of de partnerorganisaties daar ook met het geld doen wat is afgesproken.

"We werken met organisaties in Pakistan waarmee we al tientallen jaren werken. We gaan er regelmatig heen en controleren het goed. We kijken de boeken na, vergelijken de prijzen die ze hebben opgegeven en we gaan naar de mensen die hulp hebben gekregen om te kijken of de goederen ook zijn aangekomen. En wij hebben nog niets gezien dat niet klopte."

Corruptie

Ook bij de beschuldiging dat veel hulpgoederen worden verkocht op de zwarte markt, zet Loendersloot vraagtekens. "Er is inderdaad veel corruptie bij de regering, dus mensen bedenken al snel dat hulporganisaties dan ook corrupt zijn. Maar dankzij onze controles slagen wij er in om de hulp zo goed mogelijk bij de mensen te krijgen die het nodig hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl