APTN
NOS NieuwsAangepast

Urenlange stroomstoring op de Krim

De Krim is urenlang getroffen geweest door een grote stroomstoring. Alle hoogspanningsmasten in de Oekraïense regio Cherson die het schiereiland van elektriciteit voorzien zijn opgeblazen, zegt het officiële Russische persbureau TASS.

Wie er achter de vernieling van de masten zit is nog onduidelijk, maar Russische media verwijzen naar eerdere sabotage-acties van Oekraïense nationalisten. Twee van de masten waren vrijdag al uitgevallen na explosies die het werk zouden zijn geweest van Krimtataren.

Een Oekraïense politie-officier die ter plekke was heeft op zijn Facebookpagina foto's geplaatst van die twee masten, nabij Chaplynka. De foto wordt inmiddels veel gedeeld op Twitter.

In de loop van de ochtend hadden de meeste dorpen en steden weer stroom.

Vorige maand was er ook een aanslag op een van de hoogspanningsmasten, maar de gevolgen daarvan waren snel verholpen.

Nu waren de gevolgen ernstiger. De directeur van een energiebedrijf zei dat het hele schiereiland zonder stroom zat, waardoor 2 miljoen mensen werden getroffen. Ziekenhuizen werden aangesloten op de noodstroomvoorziening, radio- en tv-zenders gingen meteen over op noodstroom en konden blijven uitzenden.

Twee derde van de stroom op de Krim wordt geleverd vanuit Oekraïne. Rusland, dat het schiereiland begin 2014 annexeerde, zou nog dit jaar de levering van elektriciteit in eigen hand willen nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl