Toon Siepman is kritisch over niveau vrouwenhoofdklasse
NOS Sport

Zorgen om saaie vrouwenhockeyhoofdklasse

Met SCHC-Laren staat er zondag in de hockeycompetitie bij de vrouwen op de laatste speelronde voor de winterstop nog een mooi duel op het programma. Op papier dan, want het is de vraag wat nou werkelijk de inzet is van die topper.

Raoul Ehren, coach van Den Bosch, lijkt het antwoord onbewust al gegeven te hebben toen zijn ploeg vorige week met 2-0 van Amsterdam verloor en hij nuchter vaststelde dat "het in de play-offs beter zal moeten".

Door al voor de winterstop uit te kijken naar die drie weken in mei waarin de prijzen verdeeld worden, maakt Ehren duidelijk waar de schoen wringt: het ontbreekt in de reguliere competitie aan iedere vorm van spanning.

Saai, voorspelbaar en zorgelijk

Met een gat van negen punten tussen nummer vier SCHC en nummer vijf Kampong moet het wel heel raar lopen willen de play-offs namelijk nog in gevaar komen voor Amsterdam, Laren, Den Bosch en SCHC. Dat zijn inderdaad de vier clubs die ook in de voorgaande vijf seizoenen de topvier vormden.

Er zijn hockeyvolgers die daar het predicaat 'saai' of 'voorspelbaar' opplakken, maar er zijn er ook die het zelfs 'zorgelijk’ noemen. "Omdat die vier clubs nauwelijks nog worden uitgedaagd, gaat het niveau van de competitie omlaag", legt Toon Siepman uit. De strafcornergoeroe en oud-coach van verschillende hoofdklasseclubs waarschuwt dat de internationale successen op termijn zelfs in het gedrang komen.

Bondscoach Alyson Annan is minder ongerust, maar ook zij constateert dat de hoofdklasse scheefgroeit. "Nee, zorgelijk vind ik het niet, maar lastig voor de competitie is het wel."

Vrouwenbondscoach Alyson Annan

Andere competitieopzet

Zowel Siepman als Annan oppert daarom wat aan de competitieopzet te doen. "Want er moeten meer interessante wedstrijden komen”, zegt Siepman. Daar is Annan het mee eens. Zij heeft haar plannen daarover zelfs al desgevraagd toegelicht bij de KNHB.

De hockeybond ging bij meer experts te rade. Zo laat ook voormalig bondscoach Marc Lammers weten dat hij eveneens een andere competitieopzet heeft voorgesteld. "Mijn idee is om na de winterstop al naar een uitgebreidere versie van de play-offs te gaan. Dan zijn er meer topwedstrijden en is er daarna meer tijd voor de nationale ploegen om zich op de toernooien voor te bereiden."

Siepman: "Maar hier wordt al langer over gesproken en je kan je afvragen waarom het er dan nog niet door is. Ik heb begrepen dat de topclubs er niet aan willen. Kennelijk zien die nog niet in dat ook zij er last van gaan krijgen als het niveau en daarmee de aandacht minder wordt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl