Theo Verbruggen / NOS

Zeer concrete aanwijzingen voor een aanslag zoals die in Parijs zijn de aanleiding voor het besluit om het terreurdreigingsniveau in Brussel op te hogen naar het hoogste niveau. Dat zei de Belgische premier Charles Michel op een persconferentie. "Er zijn aanwijzingen over mensen die met wapens en explosieven op meerdere plekken op hetzelfde moment willen toeslaan," zei hij.

Premier Michel over de terreurdreiging in Brussel

Of de informatie van de Belgische inlichtingendienst komt of van buitenlandse diensten is niet duidelijk. De premier somde een rijtje mogelijke doelwitten op: commerciële centra, winkelstraten, het openbaar vervoer en in het algemeen evenementen waar veel mensen op af komen. Allerlei evenementen zijn afgelast.

Ernstig 

Er zijn geruchten dat er explosieven zijn gevonden in de wijk Molenbeek, maar de premier wil niet ingaan op het lopende onderzoek. Ook zegt hij niets over de nog voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam, die uit Brussel komt.

De metro is in elk geval tot morgenmiddag dicht. Dan wordt er opnieuw over besloten. Alle 19 gemeenten in Brussel wordt gevraagd te overwegen of er evenementen afgelast moeten worden. 

De regering heeft een telefoonnummer geopend voor alle Belgen met vragen over de verhoogde terreurdreiging. "We vragen om sereen te blijven en paniek te vermijden. Het is een ernstige situatie en we proberen met de veiligheidsdiensten alles te doen om de situatie onder controle te houden", zei Michel.

'Alsjeblieft, geen paniek.'

Nederland

De situatie in België is geen reden om het dreigingsbeeld in Nederland aan te passen, zegt het ministerie van Veiligheid en Justitie. In Nederland is het dreigingsniveau sinds december 2013 'substantieel' en dat betekent dat een kans op een aanslag in Nederland reëel is. "De Nederlandse veiligheidsdiensten staan in nauw contact met andere Europese veiligheidsdiensten", laat een woordvoerder weten.

STER reclame