Politie en militairen in het centrum van Brussel
NOS Nieuws

Dreiging in Brussel op hoogste niveau

Het dreigingsniveau in Brussel is vannacht om 01.00 uur verhoogd van niveau drie naar vier. Dat is het hoogste niveau en betekent dat de dreiging "ernstig en zeer nabij" is voor het Brussels Gewest, meldt de Belgische terreurbestrijder, het Orgaan voor de Coördinatie voor de Dreigingsanalyse (OCAD).

Om 05.00 uur werden er nog meer maatregelen bekendgemaakt: er rijdt zaterdag in Brussel geen enkele metro en alle voetbalwedstrijden in de eerste en tweede klasse zijn dit weekend afgelast. De besturen van alle negentien Brusselse gemeenten krijgen het advies om grote evenementen op hun grondgebied te annuleren.

In de aangrenzende gemeente Vilvoorde (45.000 inwoners) zijn uit voorzorg de Sinterklaasintocht en andere evenementen geschrapt.

Militairen

De VRT meldt dat er vrijdagavond in Brussel veel militairen zichtbaar waren. Het dreigingsniveau wordt elk uur geëvalueerd en kan steeds worden aangepast.

De laatste keer dat dreigingsniveau vier van kracht was in België, was na de aanslag op het Joods Museum in Brussel op 24 mei vorig jaar. Mehdi Nemmouche schoot toen drie mensen dood, een vierde slachtoffer bezweek later. In de rest van het land blijft het dreigingsniveau nu op drie. Dat wil zeggen dat dreiging "mogelijk en waarschijnlijk" is.

Drukke plaatsen vermijden

Het Belgische Crisiscentrum heeft mensen aangeraden veiligheidsmaatregelen te nemen. Zo moeten ze plaatsen vermijden waar veel mensen samenkomen, zoals concerten, stations, luchthavens en drukke winkelstraten.

Ook vraagt het Crisiscentrum de bevolking om veiligheidscontroles te respecteren en geen geruchten te verspreiden, maar alleen informatie van de overheden en politiediensten.

Wat de aanleiding is voor het verhoogde dreigingsniveau in Brussel, wil het Crisiscentrum niet zeggen, "om de gerechtelijke onderzoeken niet in het gedrang te brengen". In de loop van zaterdag zou de regering er meer over zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl