NOS / Theo Verbruggen

Wie in Nederland beroepsmatig met een drone wil vliegen, moet daar sinds 1 juli van dit jaar verplicht een brevet voor hebben. Maar zo'n brevet halen kan pas sinds kort, bij het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR). Daar hebben de eerste cursisten inmiddels examen afgelegd. 

"We willen het eigenlijk liever niet, maar het is verplicht", zegt cursist Berry. "Om legale vluchten uit te voeren, moet je in het bezit zijn van alle papieren. Het is inmiddels een uit de hand gelopen hobby, maar het is wel de bedoeling dat we het professioneel aanpakken. We willen mooie opnames kunnen maken. Dat is het doel."

"Voor mij zal het meer inspectie en 3d-mapping worden", zegt cursist Steven. "Dus om gebouwen en objecten te inspecteren en stukken grond in kaart te brengen."

Steeds vaker worden drones gebruikt voor allerlei professionele taken. Daarom heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu het NLR als eerste organisatie in Nederland erkend als opleiding voor drone-vliegers. 

Voor een goede risico-afweging is een goede training nodig.

Steven, examinator NLR

Volgens examinator Joost is zo'n brevet hard nodig om professioneel met een drone te kunnen vliegen. "Dan heb je aangetoond dat je het toestel kunt besturen en dat je zicht hebt voor je omgeving. Voor de noodscenario's, zoals slecht weer, is dat belangrijk. Voor een goede risico-afweging is een goede training nodig."

Berry en Steven zijn allebei geslaagd voor hun examen.

Beroepsmatig vliegen met een drone wil zeggen dat er geld mee wordt verdiend. Dan is de cursus dus verplicht. Als particulier mag je ook zonder brevet een drone besturen, maar daar zitten wel strenge regels aan vast. Het overtreden van die regels kan een fikse boete opleveren.

STER reclame