Een Russische bommenwerper stijgt op vanaf een basis bij Latakia, in het westen van Syrië AFP

De Russische bombardementen op IS in Syrië en andere tegenstanders van president Assad worden flink uitgebreid. Het aantal toestellen dat er luchtaanvallen uitvoert is verdubbeld tot 69, zei minister van Defensie Sergej Sjojgoe tegen de pers.

Hij zei dat bij één luchtaanval in de Syrische provincie Deir ez-Zor zeker 600 opstandelingen zijn gedood. Bijzonderheden over die actie gaf Sjojgoe niet. Hij liet ook in het midden wanneer de aanval werd uitgevoerd.

Volgens de minister is IS in Syrië financieel zwaar getroffen door acties tegen de olie-industrie die in handen is van de terreurbeweging. Bij raffinaderijen zijn vijftien installaties en opslagplaatsen verwoest. Verder zijn er ongeveer 525 tankwagens gebombardeerd.

"Door die aanvallen loopt IS zo'n anderhalf miljoen dollar per dag aan olie-inkomsten mis", zei Sjojgoe.

Airbus

De Russen hebben hun luchtaanvallen sterk geïntensiveerd sinds dinsdag. Toen maakte de geheime dienst bekend dat de ramp met de Russische Airbus boven de Sinaï-woestijn werd veroorzaakt door een bom van IS.

Minister Lavrov van Buitenlandse Zaken heeft telefonisch overlegd met zijn Amerikaanse collega Kerry over gezamenlijk optreden tegen de terreurorganisatie IS in Syrië. Daarnaast dringt Rusland aan op gesprekken over een vredesregeling tussen het Syrische bewind en de oppositie.

Ook Frankrijk heeft, sinds de aanslagen van een week geleden in Parijs, zijn militaire acties tegen IS fors uitgebreid. President Hollande gaat volgende week naar Washington en Moskou om te praten over gezamenlijke militaire actie tegen IS.

STER reclame