De schedel van beer Winnie rcseng

Een medisch museum in Londen laat voor het eerst de schedel zien van "de echte Winnie de Poeh". Het gaat om de zwarte beer die de inspiratie vormde voor de beroemde figuur uit de kinderboeken van A. A. Milne. 

Jarenlang was Winnie de beer een topattractie in de London Zoo. Een van zijn fans was Milne's zoon Christopher, die zijn favoriete teddybeer naar Winnie vernoemde. De knuffel inspireerde Milne tot het schrijven van de boeken over Poeh. 

Eerste Wereldoorlog

Winnie was in 1914 meegekomen met de Canadese militair Harry Colebourn, die moest vechten in de Eerste Wereldoorlog. Hij had haar op weg naar het front gekocht en de naam Winnipeg gegeven, naar zijn woonplaats.

Omdat Winnie was gewend aan mensen, diende de beer in eerste instantie als mascotte voor Colebourns regiment. Toen Colebourn de oversteek moest maken naar de slagvelden in Frankrijk, doneerde hij haar aan de London Zoo. 

Winnie en Harry Colebourn Manitoba Provincial Archives

Winnie was een echte publiekstrekker. Omdat ze tam was, mochten kinderen zelfs in haar kooi komen en op haar rug zitten. Dat liet zijn sporen na: de schedel heeft geen tanden meer, waarschijnlijk omdat die zijn uitgevallen na jaren van zoete snoepjes en honingbroodjes. 

Na haar dood in 1934 kwam de schedel terecht in de collectie tandheelkunde van het Royal College of Surgeons. In 1936 werd de schedel gebruikt voor een studieboek over tandbederf bij dieren. 

Tien jaar eerder was Winnie's alter ego al in een boek opgedoken. Mede dankzij de films van Disney is Winnie-the-Pooh nog altijd een van de meest geliefde kinderboeken van de Engelse taal. 

STER reclame