NOS Nieuws

Stichting Brein gaat meer illegale uploaders aanpakken

  • Joost Schellevis

    Researchredacteur

  • Joost Schellevis

    Researchredacteur

De auteursrechtwaakhond van de entertainmentindustrie, Stichting Brein, gaat op grotere schaal uploaders van illegale content opsporen. Dat zijn mensen die de auteurswet overtreden door illegaal bijvoorbeeld films en muziek te verspreiden.

"Het gaat om mensen die echt als bron fungeren", zegt directeur Tim Kuik van Stichting Brein. "We gaan kijken hoe vaak iemand in een termijn van twaalf weken uploadt."

Stichting Brein pakt illegale verspreiders van films en muziek nu ook al aan, maar heeft een systeem ontwikkeld waarmee uploaders automatisch kunnen worden opgespoord. Daardoor moet het aantal gevallen dat wordt aangepakt, stijgen van tientallen naar honderden per jaar, zegt Brein.

Het systeem, waarmee volgend jaar de eerste uploaders moeten worden opgespoord, richt zich op mensen die grote hoeveelheden bestanden uploaden of bestanden als eerste verspreiden. Downloaders worden niet aangepakt, al gaf Brein eerder aan dat dat wel wordt overwogen.

Ip-adressen

Hoe het systeem werkt, is niet precies duidelijk, maar waarschijnlijk zoekt de tool automatisch naar de ip-adressen van uploaders via het zogenoemde bittorrent-uitwisselingsprotocol. Ip-adressen zijn vrij toegankelijk in bittorrent.

Met behulp van dat ip-adres kunnen de adresgegevens van uploaders worden opgevraagd bij de provider, waarna Stichting Brein een schikkingsvoorstel kan doen. Gaan ze daarmee niet akkoord, dan volgt een rechtszaak. Een schikking kan hoog uitvallen: de hoogste schikking van Brein bedroeg 12.500 euro.

Overigens is de vraag of providers meewerken. "Brein zal eerst een gerechtelijk bevel moeten hebben", zegt woordvoerder Gradus Vos van Ziggo. Ook KPN zegt niet zomaar op verzoeken in te gaan.

Stichting BREIN heeft bij het College Bescherming Persoonsgegevens een aanvraag ingediend voor het systeem. Dat moet, omdat er persoonsgegevens worden verwerkt voor strafrechtelijke doeleinden. Het CBP heeft aangegeven de aanvraag waarschijnlijk te zullen goedkeuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl