Politie-agenten in Molenbeek
NOS Nieuws

Verhoogde waakzaamheid in Brussel

In Brussel worden de komende tijd meer militairen en politie-agenten ingezet. Zij moeten zichtbaarder zijn op straat en vaker patrouilles uitvoeren. Dat hebben de Belgische nationale veiligheidsraad en het crisiscentrum besloten na een risico-analyse.

Het gaat om een voorzorgsmaatregel, meldt de Belgische zender VRT. De politie-eenheden moeten 's avonds langer patrouilleren en ook wordt het aantal militairen in de avond en nachtelijke uren opgevoerd om sneller te kunnen ingrijpen.

Extra geld

Het dreigingsniveau wordt niet aangepast. Dat werd zondag, twee dagen na de aanslagen in Parijs, verhoogd naar 'zeer ernstig', niveau 3. In de praktijk betekent dit dat steden onder meer het toezicht moeten vergroten bij gelegenheden waar veel mensen samenkomen, zoals evenementen, scholen, stations en andere publieke gelegenheden.

Gisteren werd bekend dat de Belgische regering daarvoor 400 miljoen euro extra vrijmaakt. Maar niet alle burgemeesters zijn daarmee geholpen. Hans Bonte, de burgemeester van Vilvoorde, een stad ten noorden van Brussel, zegt met zijn eigen agenten niet te kunnen voldoen aan de vereiste maatregelen.

Ik verplicht de regering federale agenten te leveren.

Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde

In Vilvoorde staat een asielzoekerscentrum waartegen volgens de burgemeester veel wordt geprotesteerd door extreem-rechtse groeperingen, zoals de Nederlandse beweging NVU. Daarnaast zijn 28 jongeren vanuit Vilvoorde vertrokken naar Syrië om zich aan te sluiten bij IS. Bonte ziet daarin een verhoogde dreiging vanuit terroristische hoek.

De burgemeester wil nu dat het asielzoekerscentrum en het station van Vilvoorde permanent worden bewaakt. Hij heeft meerdere malen om hulp gevraagd aan de federale politie, maar kreeg die niet omdat er onvoldoende capaciteit zou zijn.

Daarom vordert Bonte nu een aantal federale agenten, met een beroep op de wet. "Dat betekent dat ik de regering verplicht om die te geven", zei hij in Met het Oog op Morgen. Hoeveel agenten zijn opgeëist, wil Bonte niet zeggen. Een dergelijke vordering is nog niet eerder gedaan in België.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl