Voorzitter Russisch Olympisch Comité Aleksander Zjoekov EPA

Russische atleten gaan een spannende tijd tegemoet. Niet alleen zijn ze momenteel uitgesloten van deelname aan internationale wedstrijden, ze mogen medio maart ook niet meedoen aan de WK indoor in het Amerikaanse Portland.

"Ze moeten eerst voldoen aan allerlei eisen voordat ze van de haak worden gelaten", zegt IAAF-bestuurslid Sylvia Barlag donderdag tegen NOS Langs de Lijn.

De internationale atletiekfederatie bracht eerder op de dag naar buiten dat de commissie die de Russische dopingproblematiek onderzoekt, niet voor 27 maart haar rapport zal uitbrengen. De schorsing is dus nog van kracht ten tijde van de WK indoor (17-20 maart). "De lengte van de schorsing hangt helemaal van het rapport af", verklaart Barlag.

'Of ze er niet bij zijn in Rio? Dat zou best kunnen'

De Nederlandse oud-atlete, die eerder dit jaar herkozen werd in het IAAF-bestuur, twijfelt er zelfs aan of het rapport eind maart wel af is. "Er zijn nu vijf principes genoemd. Over de criteria voor die principes gaan we volgende week eerst praten. En dan moet het onderzoek nog beginnen."

Op de vraag of de Russische atleten zelfs de Olympische Spelen in Rio moeten missen, stelt Barlag: "Dat zou best kunnen. Ik geef ze vijftig procent kans. Want ze hebben nog wel wat te doen."

Van de door de IAAF opgestelde principes verwacht Barlag dat er één erg lastige bij zit voor de Russen. "In die principes staat ook het strafbaar stellen van dopingpraktijken. Dat zal nog wel wat voeten in de aarde hebben voordat ze dat voor elkaar hebben."  

STER reclame