De Russin Maria Koetsjina mag haar wereldtitel hoogspringen niet verdedigen
NOS Sport

Geen Russen op WK indoor 2016

Er zullen geen Russische atleten meedoen aan de wereldkampioenschappen indoor in maart 2016. De commissie die zich buigt over de dopingproblematiek in Rusland zal pas na de WK in het Amerikaanse Portland (17-20 maart) een conclusie op papier hebben. Dat meldt de IAAF donderdag.

De internationale atletiekfederatie IAAF legde Rusland vorige week een voorlopige schorsing op, nadat het wereldantidopingbureau WADA in een uitgebreid rapport systematisch dopinggebruik had blootgelegd.

Donderdag werd duidelijk aan welke voorwaarden de Russische atletiekfederatie zal moeten voldoen, alvorens de schorsing weer wordt opgeheven.

"Het onderzoek van de commissie moet grondig gebeuren, anders is het gedoemd te mislukken", lichtte IAAF-voorzitter Sebastian Coe toe. "Dit is een proces om vertrouwen terug te brengen in de sport. We mogen niet fouten uit het verleden herhalen. Die brachten het ARAF (Russische atletiekfederatie) in deze positie."

Nog geen datum voor rentree

De commissie begint zijn werk op 1 januari en zal niet voor 27 maart rapporteren aan de IAAF. Wanneer er weer Russische atleten mogen meedoen aan internationale wedstrijden, is nog niet bekend. Coe: "Als bescherming voor alle schone atleten kan er op dit moment geen datum genoemd worden voor een mogelijke rentree totdat we zeker weten dat de Russische atletiekwereld aan alle criteria voldoet. En zal blijven voldoen."

De Olympische Spelen in Rio de Janeiro beginnen op 5 augustus 2016.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl