Omroep Gelderland

Visbedrijven gebruiken ontsmettingsmiddelen om vis er mooier uit te laten zien en om vis langer houdbaar te maken. Het gaat hierbij ook om middelen die in Europa verboden zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland

Voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer noemt het een publiek geheim dat er waterstofperoxide wordt gebruikt in de visindustrie. Dat middel ontsmet de vis. Door ontsmettingsmiddelen te gebruiken, kan later niet meer gecontroleerd worden of de vis hygiënisch is verwerkt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bevestigt dat er aanwijzingen zijn dat er ontsmettingsmiddelen worden gebruikt en gaat daar volgend jaar op controleren. 

Slijmerig

Voedingsmiddelentechnologen en de Consumentenbond hebben twijfels over het gebruik van het ontslijmingsmiddel mucusol. Dat zorgt ervoor - de naam zegt het al - dat de vis niet zo slijmerig is. Daardoor is het goedkoper om vis gebruiksklaar te maken. Maar het middel ontsmet ook, doordat er waterstofperoxide in zit. Mucusol mag gebruikt worden als ontslijmingsmiddel, maar deskundigen willen toch dat het spul verboden wordt. 

Het bedrijf Aquamar in Urk maakt mucusol en dat bedrijf ontkent dat het middel ontsmet. Voedingsmiddelentechnoloog Velzeboer heeft mucusol daarom op verzoek van Omroep Gelderland getest, en daaruit blijkt dat het middel wel degelijk een ontsmettende werking heeft. 

Kamervragen

De SP en Partij voor de Dieren gaan schriftelijke Kamervragen stellen. PvdA en PVV beloven kritische vragen tijdens het debat over de NVWA volgende maand. Volgens Henk van Gerven, Tweede Kamerlid van de SP, is het gek dat je een verboden middel wel toestaat als je zegt dat je het voor een ander doel gebruikt. "Ontoelaatbaar", noemt Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren het gebruik van mucusol. De partijen eisen maatregelen van de NVWA. 

STER reclame