NOS Nieuws

'Ik liep een jaar met het geheim van Vermeers schilderij rond'

"Als u hier naar de overkant kijkt, het huis met dat poortje daar bij nummer 40-42, dan ziet u de locatie waar het schilderij Het Straatje op is gebaseerd", zegt een stadsgids die een groepje mensen rondleidt door de Vlamingstraat in Delft. Een jaar geleden ontdekte professor Frans Grijzenhout van de Universiteit van Amsterdam dat het de locatie is van het beroemde schilderij van Johannes Vermeer.

Tot vandaag hield de hoogleraar Kunstgeschiedenis de bevinding voor zichzelf. Op zijn vrouw na dan. "Dat was een bijzondere situatie, maar ik ben blij dat ik het vandaag met iedereen kan delen. Al is het wel verstandig om het schilderij mee te nemen, al is het op een ansichtkaart, als je hier komt kijken."

Want het straatbeeld van nu lijkt in bijna niets op dat van toen, geeft de professor toe. "Wat u ziet is helemaal veranderd in de loop der tijd." Onder meer de bruine trapgevel die op het schilderij te zien is, ontbreekt nu. "Het huis dat er nu staat is erg mooi, maar het is niet hét huis dat Vermeer schilderde."

Het oorspronkelijke huis is in 1877 afgebroken, waarschijnlijk omdat het helemaal vervallen was, zegt Grijzenhout. Alleen het poortje van het schilderij is overgebleven. "In de 17de eeuw noemde men dat de Penspoort, omdat daar de tante van Vermeer woonde die pens verkocht."

Het Straatje van Vermeer in Delft

Voor de huidige bewoners van Vlamingstraat 42 kwam de ontdekking als een verrassing. Gijs Withagen wist niets van het straatje. Toen Vermeer het vastlegde, woonden er voornamelijk arme Vlaamse vluchtelingen.

"Ik wil niet zeggen dat wij heel rijk zijn, maar die Vlaamse vluchtelingen wonen er inderdaad niet meer", zegt hij grappend. "Het was leuk nieuws. Dat maakt het nog bijzonderder om op een historische plek te wonen."

Rijksmuseum

De komende maanden hangt het schilderij in het Rijksmuseum, vanaf maart 2016 is het te zien in Museum Prinsenhof in Delft.

"Het is onvoorstelbaar. Na 320 jaar komt het schilderij weer terug naar zijn geboortegrond", zegt directeur Patrick van Mil van Museum Prinsenhof. Hij hoopt dat de bezoekers door het zien van het schilderij anders naar Delft gaan kijken. "Als je je in zo'n schilderij en het verhaal erachter verdiept, kijk je toch anders naar de stad als je erin rondloopt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl