AFP

Abdelhamid Abaaoud had een cruciale rol bij de aanslagen in Parijs. Dat zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve op een persconferentie.

Ook was de 28-jarige terrorist betrokken bij vier van de zes mislukte aanslagen eerder dit jaar in Frankrijk. Zo had hij banden met de man die een aanslag wilde plegen in een Thalys en met een jihadist die een kerk in de Parijse voorstad Villejuif wilde aanvallen. "Onderzoek zal uitwijzen hoe hij daar precies bij was betrokken", zei Cazeneuve.

Abaaoud kwam gisteren om het leven bij een grote politieactie in de Parijse voorstad Saint-Denis. Hij verschuilde zich in een appartement.

Aangenomen werd dat hij in Syrië zat. Pas maandag hoorden de Fransen van een inlichtingendienst van buiten Europa dat hij in het land was. "We hebben geen enkele informatie gehad dat hij naar Europa en zelfs tot in Frankrijk zou zijn gekomen", zei Cazeneuve.

Samenwerken

De minister roept de andere EU-landen op haast te maken met antiterreurmaatregelen. Daarom is er morgen in Brussel een extra vergadering van de ministers van Justitie.

"We moeten snel en krachtig optreden. Dat is Europa verschuldigd aan alle terreurslachtoffers en hun families", zei Cazeneuve. Zo wil hij voor het einde van het jaar betere grenscontroles.

Vlak voordat Hasna Aitboulahcen zich opblies roept ze: Hij is niet mijn vriend

STER reclame