HitsNL

Acht Nederlandse muzieklabels hebben vandaag streamingdienst HitsNL gelanceerd. In de app is alleen Nederlandstalige muziek te beluisteren.

De database van de muziekdienst telt ongeveer 150.000 nummers en kost maandelijks 3,99 of 4,99 euro.

Tom Peters, directeur van muzieklabel NRGY Music, is een van de initiatiefnemers van 'de Nederlandstalige Spotify'. Hij zegt dat het initiatief noodzakelijk was, omdat de zichtbaarheid van Nederlandse artiesten op internationale portals volgens hem te klein is. 

Als Adele met haar nieuwe album komt, gaan wij niet tegelijkertijd de nieuwste single van Frans Bauer uitbrengen.

Tom Peters

"Als je alleen al op Apple Music kijkt, moet je eerst dertig pagina's doorzoeken voordat je marketing van een Nederlandstalige artiest ziet", zegt Peters.

Begrijpelijk, vindt hij. "Zij hebben geen tijd om daar aandacht aan te besteden, omdat ze gebonden zijn aan internationale releases. Morgen komt het nieuwe album van Adele uit, dan lanceren wij niet een nieuwe single van Frans Bauer op Spotify. Dat heeft geen zin."

Diehard fans

Peters denkt dat er een markt van 1 tot 1,5 miljoen gebruikers is. "Volgens onderzoeksbureau GfK krijgt Nederland 10 tot 11 miljoen streaminggebruikers binnen vijf of zes jaar. Hopelijk kunnen wij daarvan 15 procent veroveren. We willen een nichemarkt creëren, voor diehard Nederlandstalige-muziekfans."

Als de streamingdienst niet zou zijn gestart, dan was het heel moeilijk geworden om de Nederlandstalige muziekindustrie in stand te houden, zegt Peters. "Als je kijkt naar de omzet door streamingdiensten bij Universal Music, dan ligt dat op 45 procent van hun totale omzet. Bij Nederlandstalige labels is dat 10 tot 13 procent. We hebben nog een hele slag te maken."

Met HitsNL even in de stemming komen voorafgaand aan een concert van de Toppers.

Tom Peters

"We willen ons onderscheiden met de prijs van 3,99 per maand. Andere grotere portals vragen 9,99 euro. Waarom betalen voor internationale muziek, als je alleen van Nederlandstalige muziek houdt?"

Cult

Peters hoopt dat HitsNL ook door mensen die Nederlandstalige muziek als cult zien gebruikt gaat worden, zoals studenten die zin hebben in een gezellige Hollandse avond. Peters: "Of mensen die voorafgaand aan een concert van de Toppers of het Piratenfestival nog even in de stemming willen komen."

De app is gratis te downloaden voor iOS-, Android- en Windows Phone-gebruikers. De eerste maand is het gebruik gratis. Daarna kost een abonnement 3,99 (via de website) of 4,99 euro (in de app).

STER reclame