1. Ga naar het menu
 2. Ga naar de inhoud
NOS Nieuws

Scenario Hannover: vier bommen in stadion, een op treinstation

Duitse media onthullen terreurplan Hannover

Er wordt steeds meer bekend over de aanwijzingen die leidden tot de afgelasting van de oefeninterland tegen Duitsland, dinsdag in Hannover. Na Bild meldt nu ook de publieke zender NDR dat er plannen waren om in het stadion vier bommen te laten ontploffen. Ook bij een treinstation in Hannover zouden dinsdagavond explosieven afgaan, bleek uit onderschepte informatie.

De omroep baseert zich op een geheim document van de dienst die in Duitsland verboden organisaties volgt. Benadrukt wordt dat nergens in Hannover daadwerkelijk explosieven zijn ontdekt.

Vijf terroristen

In het scenario dat leidde tot de afgelasting, is sprake van vijf terroristen. Hun leider zou een Duits paspoort hebben. Drie explosieven zouden het stadion worden binnengebracht in een geaccrediteerd voertuig, zoals een ambulance. Een terrorist in het stadion zou de ontploffingen filmen.

Enkele uren later, tegen middernacht, moesten bij een station en een bushalte nog twee bommen ontploffen ontploffen. Of dat ging om het centraal station, waar dinsdagavond een trein is doorzocht op explosieven, blijft onduidelijk.

 • AFP
  Op het station van Hannover is dinsdagavond een intercity doorzocht op explosieven
 • EPA
  Eerder was het stadion ontruimd waar Duitsland en Nederland tegen elkaar zouden voetballen
 • EPA
  Tienduizenden fans moesten rechtsomkeert maken
 • AFP
  Minister De Maizière zei daarna dat hij niets kon zeggen over de aard van de dreiging

De wedstrijd Duitsland-Nederland werd dinsdag aan het begin van de avond afgezegd. In en rond het stadion hadden zich toen al duizenden fans verzameld; zij moesten rechtsomkeert maken.

Minister De Maizière van Binnenlandse Zaken zei later dat hij niets kon zeggen over de aanwijzingen, omdat die mensen mogelijk ongerust zouden maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl