ANP
NOS Nieuws

Nieuw keurmerk voor zorgvergelijkingssites

Er is een nieuw keurmerk voor zorgvergelijkingssites. Sites die het 'Keurmerk Objectief Vergelijken' willen krijgen, moeten voldoen aan een aantal criteria, zoals dat er eerlijk wordt vergeleken.

Zo moet de zorgverzekering die het best aansluit op de wensen van een klant altijd bovenaan staan, ook als die verzekeraar niet samenwerkt met de site en dus geen vergoeding betaalt.

Ook mag een verzekering nooit hoger scoren omdat de verzekeraar een vergoeding betaalt. Daarnaast moet de getoonde premie altijd overeenkomen met het daadwerkelijke bedrag dat klanten moeten gaan betalen.

Verder moeten bezoekers op de site makkelijk kunnen vinden wie er achter de site zit, wat het verdienmodel is en hoe volledig er vergeleken wordt.

WC-eend

Het keurmerk is een initiatief van vier vergelijkingssites. Zij hebben ook alle vier het keurmerk gekregen. Andere sites kunnen zich vanaf vandaag ervoor aanmelden.

De vier vinden dat er geen sprake is van 'wij van WC-eend adviseren WC-eend', omdat het keurmerk is ondergebracht bij een onafhankelijke stichting met een onafhankelijk bestuur.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) verwelkomt het keurmerk. "Het biedt goede en concrete handvatten om de dienstverlening in het belang van de klant te laten zijn", zegt de AFM in een reactie.

Overstappen

Zorgverzekeraars hebben tot vandaag om hun premie voor volgend jaar bekend te maken. Consumenten die willen overstappen hebben tot 1 januari de tijd om hun huidige zorgverzekering op te zeggen en tot 1 februari om een nieuwe te kiezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl