NOS Nieuws

TGV-ongeluk door menselijke fout

Het dodelijke ongeluk met een TGV, zaterdag in de buurt van Straatsburg, is waarschijnlijk veroorzaakt door een fout van de machinist. De Franse spoorwegmaatschappij SNCF zegt dat er veel te laat is geremd en dat de testtrein daardoor met een te hoge snelheid door een bocht is gereden.

De trein ontspoorde volgens de eerste onderzoeksresultaten bij een snelheid van 243 kilometer per uur. Op dat deel van het traject, een verbindingsboog van de hsl naar het normale spoor, had de trein niet harder dan 170 km/u mogen rijden. Een technisch mankement aan het spoor of aan de trein is niet gevonden, zeggen de onderzoekers.

Bij het ongeluk vielen elf doden. Een deel van de trein belandde in een kanaal. Het ongeluk was bij Eckwersheim, tien kilometer ten noorden van Straatsburg. De machinist overleefde het ongeluk; tegen hem begint de SNCF nu een tuchtprocedure.

Kinderen

In de testtrein zaten 53 mensen. Totdat alle details over de toedracht van het ongeluk bekend zijn, worden nieuwe tests met hogesnelheidstreinen opgeschort.

SNCF gaat ook onderzoek doen naar de aanwezigheid van kinderen in de trein. Volgens de spoorwegmaatschappij zaten er op het moment van het ongeluk zeven mensen in de cabine van de machinist. In het vervolg mogen er alleen nog technici mee op testritten, zegt het bedrijf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl