Vluchtelingen bij de grens van Macedonië en Griekenland
NOS Nieuws

Balkanlanden sturen economische vluchtelingen terug

Servië, Macedonië en Slovenië laten alleen nog maar mensen toe die zijn gevlucht voor de strijd in Syrië, Irak en Afghanistan, zegt VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. De autoriteiten in de Balkanlanden zeggen dat mensen uit die 'conflictlanden' over de grens mogen, al zeggen journalisten ter plaatse dat er ook Iraniërs, Libiërs en Libanezen worden toegelaten.

Door het besluit zijn honderden mensen gestrand bij grensovergangen. Bij de grens tussen Macedonië en Griekenland worden meer dan honderd vluchtelingen naar een kamp gestuurd in een stuk niemandsland. Volgens de UNHCR komen ze uit landen in Afrika en Azië.

Of mensen die om politieke redenen zijn gevlucht ook worden geweerd, is niet duidelijk.

Overnachten

Migranten in de Servische grensplaats Sid kregen te horen ze niet worden toegelaten als ze uit Algerije, Tunesië, Marokko, Bangladesh, Pakistan of Somalië komen. Zij werden naar een opvangkamp in de buurt gebracht. Hoe lang ze daar blijven en waar ze vervolgens naartoe moeten, is niet bekend.

Het kamp bij de grens van Macedonië en Griekenland is vooral een doorgangskamp, zegt correspondent Marcel van der Steen. "Daar zijn ze niet berekend op een grote groep die moet overnachten. Waarschijnlijk is het wel een zorg van de UNHCR hoe het zich daar de komende dagen gaat ontwikkelen."

Balkanroute

Macedonië, Slovenië en Servië liggen op de Balkanroute die migranten vanuit Griekenland nemen naar West-Europa. De meeste mensen die deze route nemen, zeggen uit Syrië, Afghanistan en Irak te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl