ANP

De Tweede Kamer wil dat het kabinet eerder aangekondigde wetten tegen jihadisme en radicalisering snel invoert. Op die manier zouden aanslagen als die in Parijs moeten worden voorkomen. In het Kamerdebat over de gebeurtenissen in de Franse hoofdstad drongen Kamerleden aan op het intrekken van het Nederlanderschap voor jihadisten met een dubbele nationaliteit. 

Ook zouden teruggekeerde Syriëgangers beter in de gaten moeten worden gehouden. Volgens een deel van de Kamer moeten ze ook preventief worden vastgezet. 

Veiligheid en Defensie

In het debat herhaalde de oppositie dat het kabinet meer geld moet uittrekken voor Veiligheid en Justitie en Defensie. VVD-fractievoorzitter Zijlstra herinnerde premier Rutte aan een eerdere uitspraak dat er meer geld komt voor de veiligheidsdiensten als dat nodig is.

Een meerderheid steunt de maatregelen van het kabinet om na afgelopen vrijdag de grensbewaking aan te scherpen en om de beveiliging op te voeren. PvdA-leider Samsom noemde de Nederlandse aanpak van "keiharde preventie" niet sexy, maar wel effectief.

Syrië

In het debat ging het ook weer over eventuele deelname van Nederland aan bombardementen op IS in Syrië. CDA-leider Buma zei dat "Nederland over de grens alleen maar met een vlaggetje staat te wapperen en zijn hoop vestigt op andere landen". Volgens Buma is dat niet serieus te nemen. 

Samsom reageerde terughoudend op het pleidooi van Buma. Wat hem betreft zou bombarderen in Syrië "op termijn" kunnen, maar volgens hem is daarover eerst een politieke afspraak nodig tussen voormalige vijanden die samen tegen IS willen strijden. 

Moreel leiderschap

Een deel van de oppositie had scherpe kritiek op de houding van Rutte. Buma vindt dat de premier geen moreel leiderschap toont. Ook zei de CDA-leider dat er binnen het kabinet kennelijk geen overeenstemming is over de vraag of we "in oorlog" zijn met IS. PVV-leider Wilders herhaalde dat de grenzen dicht moeten voor asielzoekers en mensen die uit Syrië terugkeren. Volgens de PVV'er is de jihad de kern van de islam en hij zei dat premier Rutte een islamitische invasie heeft gefaciliteerd.

STER reclame