NOS Nieuws

Bewakingsbeeld Parijs: vrouwen overleven door haperend wapen

De eerste, schokkende, beelden zijn opgedoken van twee bewakingscamera's waarop duidelijk te zien is hoe een van de terroristen in Parijs te werk gaat. Hij loopt heel rustig richting het terras van een pizzeria en begint van de overkant van de straat mensen op het terras neer te schieten. De kogels vliegen door het restaurant.

De bediening vlucht naar binnen, net als een gewonde vrouw, die beschutting zoekt achter de bar waar ze wordt beschermd en getroost door een serveerster. Sommige klanten bukken achter een tafel of een stoel, een vrouw verstopt zich door een jas om zich heen te slaan. Anderen rennen de trap af naar beneden, of juist omhoog naar de eerste etage.

Bewakingsbeeld aanslagen Parijs, vrouwen weten te ontkomen

Dan loopt de dader, gekleed in een blauw T-shirt, zonder bomgordel, het terras op en zet zijn wapen tegen het hoofd van een vrouw die ineengedoken onder een tafel op het terras zit. Vervolgens gebeurt het onvoorstelbare: zijn AK-47 lijkt te weigeren en de 40-jarige vrouw ontsnapt aan de dood. Als hij zich vervolgens omdraait en wegloopt, kan ze ontsnappen.

Ze vertelt later dat ze even op het terras was gaan zitten voor een pizza en een glaasje witte wijn, en ze herinnert zich hoe ze het wapen, vlak bij haar hoofd, hoorde klikken. De politie noemt haar de vrouw met het grootste geluk van de wereld.

Op de bewakingscamera die naar buiten is gericht, is dan de zwarte Seat te zien waarmee de schutter exact 51 seconden na het begin van de aanslag wordt opgepikt om naar de volgende locatie te rijden.

Heel langzaam durven de klanten en de bediening weer uit hun schuilplaatsen tevoorschijn te komen. Meer dan dertig kogels blijken zich in het interieur van de pizzeria te hebben geboord en zowel binnen als op het terras is het een zee van scherven.

De aanval duurt dus in totaal nog geen minuut en iedereen in het restaurant en op het terras heeft de schietpartij overleefd. Twee klanten zijn lichtgewond geraakt, waaronder de vrouw op de beelden, zij is door haar pols geschoten. Maar vijf andere mensen die daar in de buurt waren, zijn wel gedood. Een van hen was een man die net bij het restaurant was aangekomen om een pizza af te halen. Hij werd in de rug geschoten. Acht anderen raakten ernstig gewond.

Abdeslam

De Daily Mail meldt dat de dader opvallende gelijkenis vertoont met de voortvluchtige Salah Abdeslam, die na de aanslagen wist te ontkomen. Er zou ook een tweede mogelijke dader zijn, maar diens identiteit is niet bekend.

Het restaurant ligt in het 11de arrondissement en is vooral geliefd bij goedverdienende mensen uit de reclamewereld en de media. Om veiligheidsredenen wordt de naam van het restaurant niet genoemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl