De bijeenkomst in Ede NOS / Marc Hamer

De gemeente Ede heeft het besluit over de komst van 600 asielzoekers naar Otterlo na massale protesten opgeschort. De raad moet er nog over beslissen, maar het aantal van 600 is van tafel, zei burgemeester Van der Knaap (CDA) op een drukbezochte informatiebijeenkomst. Hoeveel asielzoekers er nu wel naar Otterlo komen, ligt nog open.    

Zeker duizend inwoners van Otterlo waren naar de informatie-avond in kerk De Schuilplaats in Ede gekomen. De overgrote meerderheid vond dat de gemeente Ede, waar Otterlo onder valt, te veel asielzoekers wilde onderbrengen op een recreatieterrein aan de rand van het dorp. 

100 oké, 600 nee

De gemeente en het COA wilden maximaal 600 vluchtelingen opvangen, terwijl inwoners maximaal 100 mensen beter vinden passen bij het dorp, dat zelf 2300 inwoners telt. De leus was dan ook '100=oké, 600 nee'. 

Zondag was er al een protestmars. Bij een enquête zeiden 1446 inwoners 'nee' tegen de komst van 600 asielzoekers. Slechts 20 waren het er wel mee eens.  

Beschaafd

Er waren strenge veiligheidsmaatregelen genomen bij de bijeenkomst. Alleen inwoners van Otterlo mochten naar binnen. In de zaal ging het er beschaafd aan toe. Er waren vooral tegenstanders aan het woord, maar iedere spreker kreeg applaus.  

Het is de bedoeling dat de asielzoekers worden gehuisvest op recreatieterrein De Lindehof. Daar is nu helemaal niets, dus als er vluchtelingen komen moeten alle voorzieningen nog worden aangelegd.

STER reclame