Binnenhof, met links het torentje van de premier
NOS Nieuws

Blok: meer opties verbouwing Binnenhof onderzocht

De commissie voor de verbouwing van het Binnenhof heeft meer opties onderzocht dan de twee waaruit het kabinet heeft gekozen. Er is bijvoorbeeld ook gekeken naar een ultrakorte versie waarbij het historische complex maar 2,5 jaar dicht zou hoeven, schrijft minister Blok in een brief aan de Tweede en Eerste Kamer.

Het kabinet koos eind september voor een 'snelle' renovatie van het Binnenhof. Het plan is dat alle gebouwen vanaf 2020 5,5 jaar dicht zijn. Deze 'korte variant' kost 475 miljoen euro.

Kritiek Kamer

De renovatiecommissie onder leiding van oud-minister Spies had ook een andere keuze voorgelegd. Daarbij zouden steeds andere delen van het complex op de schop worden genomen. De verbouwing zou dan 13 jaar duren en 125 miljoen euro duurder uitpakken.

Vanuit de Tweede Kamer klonk kritiek op het geringe aantal keuzemogelijkheden. Blok schrijft nu dat er wel degelijk is gekeken naar andere mogelijkheden, bijvoorbeeld één waarbij de verbouwing in twee fases zou worden uitgevoerd en zeven jaar zou duren. Maar deze werd al snel als niet realistisch terzijde geschoven vanwege onder meer de nadelen voor de 'bewoners'.

Er is ook nog gekeken naar verkorting van de 'korte variant' tot 2,5 jaar. Maar de commissie vreesde dat hiermee te veel schade zou worden veroorzaakt aan de historische panden. Ook die optie haalde het eindvoorstel aan het kabinet daarom niet.

Oude computers

Blok maakt in zijn brief nogmaals duidelijk dat de verbouwing echt nodig is. Hij schrijft over lekkende daken, draagconstructies die niet lang meer veilig zijn, brandgevaar en asbest.

Verder wijst hij erop dat het een drama is als de technische installaties het begeven. Een deel van die installaties wordt aangestuurd door twee Siemens-computers van voor 1992. "De leverancier en onderhoudsfirma heeft op dit moment in Nederland maar twee personen in dienst die nog kennis hebben van de verouderde soft- en hardware. Ook zijn onderdelen vaak niet meer voorradig."

De Tweede en Eerste Kamer moeten nog akkoord gaan met het plan. Veel Kamerleden voelen er weinig voor om voor vijf jaar het Binnenhof te verlaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl