De gezochte Abdeslam Salah
NOS Nieuws

Belgen verhoorden terreurbroers, maar lieten ze vrij

De Belgische politie heeft de broers Salah en Brahim Abdeslam eerder dit jaar verhoord, maar weer vrijgelaten. Dat bevestigt het parket tegenover Belgische media.

Brahim Abdeslam blies zichzelf vrijdag op in Parijs. Zijn broer deed ook mee aan de aanslagen maar is nog voortvluchtig.

Mislukte reis

De politie hield Brahim aan toen hij terugkwam uit Turkije na een mislukte poging Syrië binnen te komen. "Bij zijn terugkeer zijn hij en zijn broer Salah verhoord", zegt Eric Van Der Sypt van het federaal parket. "Brahim werd niet vervolgd omdat we op dat moment geen bewijzen hadden dat hij had deelgenomen aan de activiteiten van een terroristische groep."

Justitie wist dat beide broers waren geradicaliseerd, maar ze leken geen directe bedreiging te vormen. Dit werd daarom niet doorgegeven aan de Franse veiligheidsdiensten.

Extra politie

Intussen verdubbelt de Belgische minister van Binnenlandse Zaken het aantal agenten van de nationale interventie-eenheid in Brussel. Vanaf donderdag zijn er overdag in Brussel veertig agenten, 's nachts dertig.

Ook hebben burgemeesters van de negentien Brusselse gemeenten met de minister afgesproken dat er beter en meer informatie wordt doorgespeeld door de instelling die gaat over het dreigingsniveau in België.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl