ANP
NOS Nieuws

Carola Schouten (CU) leidt onderzoek naar lek

Kamerlid Carola Schouten van de ChristenUnie is gekozen tot voorzitter van de commissie die onderzoek doet naar het lekken uit de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVD), in de wandelgangen de commissie Stiekem genoemd.

Vorige week besloot het bestuur van de Tweede Kamer dat er zo'n onderzoekscommissie moet komen. Bij oriënterend onderzoek door het Openbaar Ministerie naar het lek waren een of meer Kamerleden in beeld gekomen. In de commissie Stiekem zitten alleen fractievoorzitters.

Aangifte

Voorzitter Zijlstra van de CIVD deed anderhalf jaar geleden aangifte, nadat er in NRC Handelsblad informatie uit de commissie had gestaan. Het ging daarbij om de vraag of minister Plasterk de commissie Stiekem had geïnformeerd over het verzamelen van telefoondata door de veiligheidsdiensten.

Schouten voorzitter onderzoekscommissie

De onderzoekscommissie onder leiding van Schouten moet bekijken of er voldoende reden is om de procureur-generaal bij de Hoge Raad opdracht te geven vervolging in te stellen naar een of meer fractievoorzitters. Uiterlijk 2 februari volgend jaar moet de Kamer daar een besluit over nemen.

Onder ede

De commissie heeft de bevoegdheden van een parlementaire enquêtecommissie. Dat wil zeggen dat mensen onder ede gehoord kunnen worden.

De 38-jarige Schouten zit sinds 2011 in de Tweede Kamer. Ze houdt zich vooral bezig met Financiën en Sociale Zaken. Behalve Schouten bestaat de commissie uit de Kamerleden Harbers (VVD), Recourt (PvdA), Van Nispen (SP), De Roon (PVV), Van Toorenburg (CDA) en Bergkamp (D66).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl