EPA

Uren na de grote politieactie in de Parijse voorstad Saint-Denis is de identiteit van de meeste opgepakte verdachten nog niet bekend. Bij de actie werden zeven mensen aangehouden. Er vielen minstens twee doden. Een vrouw blies zichzelf op en een ander werd door een politiescherpschutter doodgeschoten.

Franse media meldden vanochtend dat de actie zich richtte op de voortvluchtige terrorist Abdelhamid Abaaoud. Hij wordt gezien als het brein achter de aanslagen vrijdag in Parijs. Bronnen van de Belgische omroep RTBF melden dat hij inderdaad aanwezig was in Saint-Denis. Of hij is aangehouden of dood is, weet de omroep niet.   

Volgens andere berichten zit Abaaoud niet bij de mensen die in Saint-Denis zijn opgepakt. Een Franse televisiezender meldt dat er terroristen in het appartement zaten die een aanslag wilde plegen op luchthaven Charles de Gaulle en op een winkelcentrum.

Onderduiken

Verder doen berichten de ronde over de identiteit van de vrouw die zich bij de inval met een bomgordel opblies. Zij is volgens de Franse tv-zender BFMTV een nicht van Abaaoud. Zij werd al een paar dagen in de gaten gehouden, omdat ze haar neef zou hebben geholpen onder te duiken.

Tot nu toe is van één arrestant de identiteit bekend: Jawad B. Hij was de eigenaar van het appartement in Saint-Denis waar vanochtend drie verdachten werden opgepakt.

B. werd in 2008 veroordeeld tot een jarenlange celstraf voor doodslag. Volgens zijn advocaat is het een nerveus en impulsief type, maar had hij geen bijzondere opvattingen over godsdienst of de maatschappij.

De Marokkaanse inlichtingendienst zou de Fransen op het spoor hebben gezet van het appartement.

Citroën Xsara

In de zoektocht naar de terrorist die vrijdag ontkwam, Salah Abdeslam, vragen de Franse autoriteiten hulp van hun Europese collega's. Dat zegt een Spaanse veiligheidsambtenaar. Volgens hem moet er worden uitgekeken naar een Citroën Xsara waarmee Abdeslam zich mogelijk verplaatst. 

NOS / Els Engel

Intussen doet de Franse politie op allerlei plaatsen in het land invallen. Afgelopen nacht waren er op 118 plaatsen huiszoekingen. Daarbij werden 34 wapens gevonden. 25 mensen zitten nog vast. Sinds de aanslagen zijn er in totaal meer dan 400 doorzoekingen geweest en 60 mensen opgepakt.

STER reclame