Het kabinet praat met 5 landen over de mini-Schengenzone
NOS Nieuws

Kabinet denkt na over mini-Schengenzone

Het kabinet praat met België, Luxemburg, Duitsland en Oostenrijk over een mini-Schengenzone. De vijf landen willen binnen de Schengenzone een kleiner gebied vormen waarbinnen mensen vrij kunnen reizen.

Aan de buitengrenzen van de vijf landen zouden effectieve paspoortcontroles moeten komen, zodat de asielstroom beter te beheersen is. Bronnen bevestigen berichtgeving van De Telegraaf over een zogenoemde mini-Schengenzone.

Asielquotum

Ook denkt het kabinet na over een asielquotum, waarbij Nederland een vastgesteld aantal asielzoekers opneemt.

Binnen de Schengenzone kunnen mensen vrij reizen, zonder een paspoort te laten zien. Het gebied bestaat uit 22 EU-landen en 4 niet-lidstaten. Er is alleen controle aan de buitengrenzen, maar in de praktijk is dat principe de laatste maanden steeds meer opgegeven.

Onorthodoxe maatregelen

VVD-fractievoorzitter Zijlstra noemt de mini-Schengenzone een goed plan: "Het kan op onze steun rekenen. De instroom is zo hoog, dat je onorthodoxe maatregelen moet nemen."

Volgens Zijlstra houden andere Europese landen zich niet aan de regels. "Dan moeten we zeggen: leuk al die regels, maar wij zijn niet het laatste land dat ze nog hanteert."

Zijlstra: mini-Schengen goed idee

PvdA-Leider Samsom reageert voorzichtiger. "Ik vind het geen goed idee, maar wel een goed alternatief als het goede idee faalt", zegt hij. Samsom wil dat binnen de EU naar oplossingen voor de asielstromen wordt gezocht.

Als dat niet lukt, moeten landen niet zelf hun grenzen sluiten, zegt de PvdA-leider: "Dat moet je ten koste van alles voorkomen. Dan is het mini-Schengen een alternatief. Als dat faalt, krijg je een Europa van ieder voor zich."

Een asielquotum is volgens Samsom onmogelijk: "Het Vluchtelingenverdrag verplicht ons om mensen die hierheen vluchten een veilig heenkomen te bieden. Een quotum in de vorm van absolute getallen kan niet."

Samsom: mini-Schengen is alternatief voor Europese aanpak

D66-Kamerlid Verhoeven is negatief over het plan: "In paniek de grenzen dichtgooien is een bom onder de EU. Een eigen mini-fort binnen Europa creëren is voor ons geen optie". Hij vindt dat de vluchtelingenproblematiek aangepakt moet worden door meer samenwerking met alle EU-lidstaten.

Ook de SP ziet de oplossing vooral liggen in afspraken over de buitengrenzen van de EU. "Bij een terroristische dreiging kan het meer of extra controleren van eigen grenzen noodzakelijk zijn, maar deze suggestie om de asielproblematiek aan te pakken schiet zijn doel voorbij", zegt Kamerlid Gesthuizen. "Je kunt in crisistijd beter samenwerken dan de problemen op elkaar af te wentelen."

Niet werkbaar

Herziening van het Schengen-verdrag is geen nieuw onderwerp. Begin deze maand zei staatssecretaris Dijkhoff na een overleg met EU-collega's dat de vluchtelingenstroom bewijst dat het huidige systeem niet meer werkbaar is.

Deze zomer waarschuwde ook bondskanselier Merkel dat het verdrag dood is als andere landen niet meer vluchtelingen opnemen. "Als het niet lukt om een eerlijke verdeling te maken, moeten we over de toekomst van Schengen praten", zei ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl