Dick Pound onderzocht het systematische gebruik van doping in de Russische atletiek
NOS Sport

'Oplossen dopingcrisis kinderspel voor Rusland'

Het zou voor Rusland geen grote moeite moeten zijn om het dopingprobleem in de Russische atletiek op te lossen. Dat zegt Dick Pound, de leider van het onderzoeksteam van antidopingbureau WADA dat het systematische gebruik van doping in de Russische atletiek onderzocht.

"Rusland bouwde voor miljarden euro's in zeven jaar tijd Sotsji op voor Olympische Winterspelen. Dan is het dopingprobleem oplossen in negen maanden tijd kinderspel voor de Russen", aldus Pound tijdens de algemene vergadering van WADA in het Amerikaanse Colorado Springs.

Volgens Pound moeten ook de coaches, die volgens het rapport aanzetten tot dopinggebruik, worden aangepakt. "Zeg tegen die trainers dat het oude Sovjet-systeem nu voorbij is. Het is over en uit. Ik snap dat je in negen maanden een cultuur niet kunt veranderen, maar met daadkrachtig optreden kun je wel het beoogde resultaat bereiken."

Onafhankelijk laboratorium en bureau

De internationale atletiekfederatie IAAF heeft, op advies van WADA, de Russische atletiekbond voor onbepaalde tijd geschorst. Daardoor is deelname voor Russische atleten aan de Olympische Spelen van 2016 onzeker.

"Politieke autoriteiten moeten nu duidelijk maken dat het Russische antidopingbureau en het dopinglaboratorium onafhankelijk zijn", zegt Pound. "Iedereen die daar niet aan meewerkt, moet vertrekken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl