'De angst voorbij', staat er te lezen op de Franse vlag AFP

De aanslagen in Parijs en de dreiging van gewelddadigheden op andere plaatsen zorgen nu voor veel angst in de samenleving, maar dat is snel weer verdwenen. Volgens psycholoog Jaap van Ginneken leren mensen leven met de dreiging. "De terroristen hebben bereikt dat er nu angst is, maar die ebt wel weer weg. Over een maand of twee is dit weer naar de achtergrond verdwenen", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

De ontruiming gisteren in het Duitse Hannover, zo kort na Parijs, verbaast Van Ginneken niet. "Als politie heb je weinig andere keus dan iedere aanwijzing serieus te nemen, maar het betekent niet per se dat er een bloedbad gaat plaatsvinden."

Van Ginneken denkt dat de grootste paniek nu wel geweest is. "Na een paar dagen is het tijd om zakelijk en nuchter te zijn. De aanslagen staan nog helder op ons netvlies en mensen laten zich emotioneel mobiliseren door de media en wat anderen zeggen. Tegelijkertijd gaat het gewone leven door. Dat houdt elkaar in evenwicht. We hebben het na de aanslagen in Parijs op Charlie Hebdo ook gezien. Na een week was het meeste weer normaal."

Gewenning

Dat heeft volgens de psycholoog vooral met gewenning te maken. "Het recente geweld in Parijs is de twaalfde aanslag op onschuldige burgers in de laatste vijftien jaar in de westerse wereld. De mensen raken hier aan gewend, hoe raar het ook klinkt."

De 'oorlogstaal' van onder anderen de Franse president Hollande en premier Rutte na de aanslagen betekent dan ook geen kantelpunt, denkt Van Ginneken. "Hoewel we allemaal voelen dat het zo niet verder kan, is het nog maar de vraag of zo'n uitspraak consequenties heeft. Er zullen niet meteen militairen worden gestuurd. Dat rijpingsproces van zo'n beslissing zal heel lang in beslag nemen. We moeten nog maar zien hoe dat gaat."

STER reclame