ANP
NOS Nieuws

Dekker stelt eisen aan thuisonderwijs

Staatssecretaris Dekker gaat nieuwe eisen stellen aan thuisonderwijs. Als ouders hun kinderen thuis lesgeven, moeten ze voortaan een doortimmerd onderwijsplan hebben en ze moeten aan minimum opleidingseisen voldoen.

Dekker wil het bestaande artikel in de wet over thuisonderwijs schrappen. Volgens hem is er nu geen zicht op de kwaliteit van de lessen en is er zelfs geen garantie dat het kind überhaupt onderwijs krijgt.

Lichamelijke of psychische problemen

Dekker komt ook voor andere bijzondere gevallen met voorstellen. Zo wordt het voor kinderen die vanwege een lichamelijke of psychische oorzaak tijdelijk niet naar school kunnen mogelijk een deel van het onderwijs buiten de school te volgen.

De school is daarvoor verantwoordelijk. Er zijn voor dit soort situaties nu ook wel mogelijkheden, maar volgens de staatssecretaris voldoen die niet altijd.

Als geen enkele onderwijsinstelling een passende plek kan bieden, wordt het in zeer uitzonderlijke gevallen mogelijk onderwijs te volgen via een particuliere instelling.

Talent en reis

Dekker wil verder dat basisschoolleerlingen met een bijzonder talent voor sport of cultuur schooltijd mogen missen. De school en de ouders moeten dan afspraken maken om ervoor te zorgen dat de leerling geen achterstand oploopt. In het voortgezet onderwijs kan dat al.

De staatssecretaris wil ook regels voor leerlingen van ouders die op reis zijn. Ze mogen onder strikte voorwaarden maximaal een half jaar onderwijs op afstand volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl