VVD-Kamerlid Van Oosten
NOS Nieuws

VVD wil dat belastinginspecteur crimineel geld afpakt

De VVD vindt dat er vaker criminele winsten moeten worden afgepakt via de Belastingdienst. Volgens Kamerlid Van Oosten kan dat minister Van der Steur aan meer geld voor zijn begroting helpen. De oppositie heeft scherpe kritiek geuit op de begroting voor volgend jaar, waardoor het onzeker is of die een meerderheid haalt in de Eerste Kamer. Naar verluidt wil de coalitie er 200 miljoen extra in steken.

Vorig jaar heeft de overheid zo'n 136 miljoen euro aan crimineel geld binnengehaald en de VVD denkt dat dat meer kan worden. Volgens de regeringspartij is het voor de overheid makkelijker en sneller om het geld via de belastingen binnen te halen dan via het strafrecht.

Lange duur

Van Oosten benadrukt in het NOS Radio 1 Journaal dat de strafrechtelijke weg vaak lang duurt en dat het ook nog maar de vraag is hoeveel geld er dan nog over is van de criminele winst.

Volgens de VVD wordt het door de steeds verdergaande automatisering bij de Belastingdienst simpeler om vast te stellen of iemand geld heeft verdiend en is het daardoor ook makkelijker om dat in te nemen, eventueel met een boete.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl