Schoten in Saint-Denis

In Saint-Denis, een voorstad van Parijs, is een grote politieactie aan de gang tegen de verdachten van de aanslagen van vrijdag. Franse media melden dat de politie een appartement heeft omsingeld waarin Abdelhamid Abaaoud zit, die wordt gezien als het brein achter de aanslagen in Parijs. Het bericht over Abaaoud wordt niet door de autoriteiten bevestigd.

Bij de politieactie in Saint-Denis zijn twee mensen gedood. Een van de doden zou een vrouw zijn, die zich met een bomgordel zou hebben opgeblazen. Vijf mensen zouden zijn opgepakt. Er zijn zeker zes gewonden; vijf politieagenten en een buurtbewoner. Ook is een politiehond gedood bij de actie.

Volgens Franse media zit nu nog een verdachte in het appartement. Het is niet bekend of het om Abaaoud gaat.

President Hollande, premier Valls en minister Cazeneuve van Binnenlandse Zaken zijn voor spoedoverleg bij elkaar gekomen.

De 27-jarige Belg Abdelhamid Abaaoud is bevriend met de voortvluchtige verdachte Salah Abdeslam. Ook zou hij nauwe banden hebben met de man die in augustus een bloedbad wilde aanrichten in de Thalys van Amsterdam naar Parijs en met een van de verdachten van de aanslag op het Joods Museum in Brussel, in mei vorig jaar.

De eigenaar van het appartement dat wordt omsingeld, zegt dat hij niet wist dat verdachten van de aanslagen van vrijdag in zijn pand zitten. Een vriend van hem zou hebben gevraagd om twee mensen uit België onderdak te geven. De Belgen hadden volgens die vriend alleen water nodig en ze wilden bidden.

Het afgezette gebied ligt dicht bij het Stade de France, waar vrijdagavond ook aanslagen waren NOS / Els Engel

De eerste meldingen kwamen rond 04.30 uur binnen. Er zouden speciale eenheden van de politie zijn ingezet. Op YouTube is een filmpje te zien waarin geschoten wordt. Boven het appartement cirkelen helikopters en buurtbewoners is gevraagd om binnen te blijven. Ook heeft de politie zo'n twintig buurtbewoners geëvacueerd.

Scholen in de wijk zijn dicht en de politie heeft ook bedrijven en winkels in de buurt gevraagd om niet open te gaan.

In Saint-Denis staat het Stade de France, het stadion waar terroristen vrijdag een aanslag wilden plegen. In de wijk wonen veel radicale moslims.

STER reclame