ANP

Na de ontruiming van het stadion in Hannover zijn in de stad geen explosieven gevonden. Ook heeft de politie geen aanhoudingen verricht. 

De oefenwedstrijd tussen Duitsland en het Nederlandse elftal werd aan het begin van de avond op last van de politie afgelast. Er waren serieuze aanwijzingen voor een bomaanslag in het stadion, maakte de politie bekend. De Nedersaksische minister Pistorius zei aan het einde van de avond dat er geen springstof is gevonden en dat er geen aanhoudingen zijn verricht. 

Een kwartier voordat het stadion zijn deuren zou openen, kwam bij de politie van Hannover een waarschuwing binnen dat iemand tijdens de wedstrijd een explosief wilde laten ontploffen. Berichten in de Duitse media over de vondst van een met explosieven gevulde ambulance voor het stadion, kon minister Pistorius niet bevestigen. 

Geen arrestaties

Minister De Maizière van Binnenlandse Zaken verklaarde op een persconferentie dat de aanwijzingen dat er een aanslag ophanden was, zich opstapelden in de vroege avond. Daarom is kort voor de wedstrijd besloten de wedstrijd af te blazen.  

De Maizière wilde om veiligheidsredenen niet zeggen waar de waarschuwing vandaan kwam en hoe groot de dreiging daadwerkelijk was. Volgens de Duitse krant Bild zijn de Duitse diensten door de Franse veiligheidsdienst gewaarschuwd voor een aanslag vanuit moslimextremistische hoek.

Vanaf 19.15 uur, anderhalf uur voor de wedstrijd, werd het stadion ontruimd. De ontruiming verliep rustig; er brak geen paniek uit. De zwaar bewapende politie was met een overmacht aanwezig. Politie-eenheden met honden hebben het stadion uitgekamd.  

In de stad Hannover zijn de veiligheidsmaatregelen aangescherpt. Behalve het voetbalstadion is ook een concertzaal in Hannover ontruimd. 

Een deel van het centraal station van Hannover werd van de buitenwereld afgegrendeld. In een intercity heeft de politie een verdacht pakketje onschadelijk gemaakt, meldt de Duitse zender NDR. Een explosievenhond sloeg aan op het pakje, dat een mobiele telefoon, draden en een printplaatje bleek te bevatten.

In de binnenstad werd het openbaar vervoer stilgelegd, maar dat kwam in de loop van de avond weer op gang. De politie heeft theaters en bioscopen aangeraden de voorstellingen af te blazen, maar de beslissing lag bij de uitbaters zelf. 

Zeker tot komende dag zullen extra politie-eenheden in de stad de orde handhaven.   

De spelers van Oranje en Duitsland waren nog niet in het stadion toen de aankondiging kwam dat de wedstrijd werd afgelast. Nederlandse ministers die in het stadion zaten werden geëvacueerd

Bondskanselier Merkel zou met enkele ministers het duel bijwonen, naar eigen zeggen "om te tonen dat Duitsland niet voor terrorisme buigt". Zij waren nog op de luchthaven toen de dreiging aan het licht kwam, en zijn teruggekeerd naar Berlijn. 

STER reclame