NOS Nieuws

Terroristen gebruiken drug Captagon

Groeperingen als IS en Al-Nusra geven hun terroristen de drug Captagon. Die zou angst en vermoeidheid onderdrukken en energie geven. "Je slaapt niet, je eet niet, je hebt energie", zei de Franse psychiater Ramzi Haddad afgelopen zomer over het middel. Captagon brengt "een soort euforie" teweeg volgens Haddad.

De drug werd onder meer gebruikt door de terrorist Seifedinne Rezgui, die eind juni op het strand van het Tunesische Sousse 38 mensen vermoordde voordat hij zelf werd doodgeschoten door de politie. Bij de autopsie vond de schouwarts in Rezgui’s lichaam "dezelfde drug die IS geeft aan de plegers van terroristische aanslagen".

Prettig gevoel

Captagon bestaat uit fenethylline, een amfetamine, soms gecombineerd met coffeïne. Het middel stimuleert de productie van het hormoon dopamine dat de concentratie verbetert en een belangrijke rol speelt bij het krijgen van een prettig gevoel. Daarom werd het vroeger als geneesmiddel gebruikt, vooral voor ADHD-patiënten, maar in de jaren tachtig is Captagon vanwege zijn verslavende werking in veel landen verboden.

Captagon werd lange tijd vooral in Libanon gemaakt, maar sinds 2011 is Syrië de grootste producent van de drug. Daar vandaan worden de pillen volgens een functionaris van de Libanese antidrugseenheid naar onder meer Jordanië en Libanon vervoerd.

Volgens cijfers van de Wereld Douane Organisatie is in 2013 meer dan 11 ton Captagon in beslag genomen door de verschillende douanediensten op het Arabische schiereiland. In 2012 was dat vier ton. Per pil levert Captagon volgens het jaarrapport van de WDO tussen de 5 en 20 dollar op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl