NOS Nieuws

Hof haalt streep door renteswap ABN Amro

Het gerechtshof van Amsterdam heeft een streep gezet door een renteswap die ABN Amro verkocht aan een vastgoedbedrijf. Volgens het hof zou het bedrijf dat ingewikkelde financiële product namelijk nooit gekocht hebben als het precies had begrepen wat de voorwaarden waren.

Een renteswap kun je kopen bij het afsluiten van een lening. De renteswap moet het risico van een rentestijging afdekken, maar is in de praktijk vaak toch risicovoller dan gedacht.

Opslag

De ondernemer leende geld bij ABN Amro voor de aankoop van een zorgboerderij. Hij kocht er een renteswap bij en ging ervan uit dat hij daardoor een vaste rente zou betalen. Maar ABN Amro kon toch een opslag bovenop die rente in rekening brengen.

Volgens het hof was de bank niet duidelijk genoeg over die opslag en is het contract daarom ongeldig. De rechter heeft beslist dat ABN Amro en de ondernemer nu eerst in overleg moeten. Als ze er niet uitkomen moet de ondernemer ruim 2 miljoen euro terugkrijgen.

Precedentwerking

Veel meer bedrijven hebben renteswaps afgesloten bij ABN Amro en andere banken. De organisatie MKB-claim voert namens een paar honderd bedrijven ook rechtszaken. Volgens MKB-claim is het nu voor het eerst dat het gerechtshof een renteswap-overeenkomst vernietigt. "Hier gaat een enorme precedentwerking vanuit", zegt Simon Zuurbier van MKB-claim. "In principe geldt dit oordeel voor heel veel renteswaps."

ABN Amro zegt het vonnis te bestuderen en wil er verder niets over kwijt. De bank heeft eerder al een voorziening getroffen voor mogelijke renteswaptegenvallers. Hoeveel er opzij is gezet wil de bank niet zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl