Rechters tijdens een zitting
NOS Nieuws

Coalitie bereikt akkoord over 200 miljoen extra naar Justitie

Minister Van der Steur heeft overeenstemming bereikt met de regeringspartijen over extra geld voor Veiligheid en Justitie. Volgens Haagse bronnen krijgt hij 200 miljoen euro extra. Of de oppositie dit voldoende vindt, moet nog blijken.

De Eerste Kamer heeft bij herhaling gedreigd de begroting te verwerpen. Volgens de voltallige oppositie in de senaat zijn er grote problemen die kunnen leiden tot aantasting van de rechtsstaat. Daarbij werden de rechtspraak, het Openbaar Ministerie, de politie, de reclassering, de toegang tot de rechter en het Nederlands Forensisch Instituut genoemd.

Risico's

De coalitie heeft in de senaat de steun van de oppositie nodig, want in de Eerste Kamer hebben VVD en PvdA bij lange na geen meerderheid. Het kabinet heeft eerder gezegd dat het zich "bewust is van de risico's" en dat het mogelijk voor de begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer met nadere voorstellen komt. De Tweede Kamer behandelt die begroting volgende week.

Minister Van der Steur heeft de afgelopen weken achter de schermen overlegd en daar is het bedrag van 200 miljoen uitgekomen. Daarvan zou Veiligheid en Justitie ook de tegenvallers moeten betalen die ontstaan doordat de Eerste Kamer een paar voorstellen van het kabinet verwerpt.

Griffierechten

Het gaat dan om de verhoging van de griffierechten, de bezuinigingen op de rechtsbijstand en de eigen bijdrage voor gedetineerden.

Minister Dijsselbloem bevestigde bij RTL Z dat het kabinet nog deze week een brief naar de Kamer stuurt "over extra geld", maar hij wilde niet zeggen hoeveel. "We kijken wat er extra nodig is om de begroting in veiliger vaarwater te brengen, de politie en de rechtbanken hun werk te kunnen laten doen en de grensbewaking op orde te houden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl