Een van de schepen van de konvooi naar Gaza in 2010

Spaans 'arrestatiebevel' voor Netanyahu

Een Spaanse rechter heeft de politie gevraagd hem te waarschuwen wanneer de Israëlische premier Netanyahu voet op Spaanse bodem zet. De rechter wil hem spreken over het geweld dat is gebruikt om een scheepskonvooi onderweg naar Gaza te stoppen in 2010.

Het verzoek van de rechter wordt gezien als een verkapt arrestatiebevel. Behalve de Israëlische premier staan zes andere voormalige bewindslieden op de lijst onder wie oud-minister van Defensie en voormalig premier Barak en de voormalig minister van Buitenlandse Zaken Lieberman. Verder staan de voormalige ministers Yaalon, Yishai en Begin op de Spaanse lijst, net als de vice-admiraal die de militaire operatie tegen de Gaza-vloot leidde.

Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken ziet het verzoek van de Spaanse rechter als een provocatie, zei hij tegen de krant Jerusalem Post. "We overleggen met de Spaanse autoriteiten om het besluit terug te draaien. We hopen dat dit snel voorbij is."

Diplomatieke rel

De Free Gaza Movement en een Turkse organisatie voor mensenrechten wilden in 2010 per boot hulpgoederen zoals voedsel en bouwmaterialen naar Gaza brengen. Dit deden ze terwijl Israël de toegang naar Gaza blokkeerde om te voorkomen dat er via zee wapens werden gesmokkeld.

Toen het konvooi, bestaande uit zes schepen met 500 passagiers aan boord, voorbij de blokkade probeerde te komen, enterden de Israëliërs de schepen. Bij de bestorming kwamen tien mensen om het leven.

De actie van Israël veroorzaakte een internationale diplomatieke rel. Vooral de betrekkingen tussen Israël en Turkije kwamen op scherp te staan.

Verantwoordelijk

Los van de Spaanse aanklacht, heeft vorige maand een groep internationale mensenrechtenadvocaten in Californië een zaak aangespannen tegen oud-premier en voormalig minister van Defensie Barak.

De advocaten doen dat namens de nabestaanden van een 19-jarige Amerikaanse jongen die bij de aanval om het leven kwam. Volgens de advocaten heeft Barak meerdere keren aangegeven dat hij verantwoordelijk is voor de aanval.

Oorlogsmisdaden

Deze groep juristen heeft ook geprobeerd de zaak aanhangig te maken bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat besliste vorig jaar om Israël niet te vervolgen, omdat de misdaden die waren gepleegd niet ernstig genoeg waren.

Volgens het Statuut van Rome kunnen staten alleen vervolgd worden wanneer de oorlogsmisdaden voortvloeien uit het beleid. Volgens de aanklager van het strafhof was daarvan geen sprake.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl