AFP

De Griekse minister van Financiën Tsakalotos zegt dat hij een deal heeft bereikt met de Europese instituties over nieuwe hervormingen. Door het akkoord kan Europa verder gaan met het uitbetalen van noodleningen van in totaal 86 miljard euro.

De afspraken zijn gemaakt met vertegenwoordigers van de Europese Centrale Bank, de Europese Commissie en het IMF. Vrijdag moeten vertegenwoordigers van de eurolanden nog akkoord gaan, maar dat gaat volgens Tsakalotos lukken.

Onbetaalde hypotheken

Er had eigenlijk al eerder een akkoord moeten liggen, maar er was nog onenigheid over hoe om te gaan met belastingachterstanden en de onteigening van huiseigenaren die hun hypotheek niet meer betalen. 

Afgesproken is nu dat gezinnen onder de armoedegrens met een hypotheekachterstand niet hun huis worden uitgezet. En gezinnen die wat meer verdienen krijgen drie jaar de tijd om hun schuld bij de bank te herstructureren, voordat ze hun huis verliezen.

Herkapitalisatie banken

Door het akkoord kan Griekenland 2 miljard euro aan noodleningen krijgen en 10 miljard voor de herkapitalisatie van de vier grootste banken. 

Afgelopen zomer werd na veel onderhandelingen overeengekomen om Griekenland een derde pakket aan noodleningen te geven. Het land moet wel blijven hervormen om een nieuw deel van het noodpakket te ontvangen. 

Beurzen

Op de beurs in Athene is opgelucht gereageerd. De beursindex steeg ruim 3 procent en de index van bankenaandelen zelfs 10 procent.

STER reclame