Russische onderzoekers bij het verongelukte Airbus A321 in de Sinaïwoestijn
NOS Nieuws

'Nog geen duidelijkheid over daders aanslag Sinaï'

"De ramp met het Russische vliegtuig in de Egyptische Sinaï-woestijn was dus toch een terroristische aanslag", zegt Rusland-correspondent David Jan Godfroid. Hij reageert daarmee op de verklaring van de Russische veiligheidsdienst, waarin gemeld werd dat er sporen van een explosief zijn gevonden bij het officiële onderzoek naar de wrakstukken.

"Wat we eigenlijk al wisten, is nu bevestigd", zegt Godfroid in het NOS Radio 1 Journaal. Al kort na de ramp stelden Amerikaanse en Europese veiligheidsdiensten dat de ramp waarschijnlijk is veroorzaakt door een explosie, maar Rusland zei toen dat die conclusies voorbarig waren.

Hoewel terreurgroep IS de aanslag al kort na de vliegramp opeiste, geeft het Russische onderzoek geen antwoord op de vraag wie de daders waren. "Iedereen gaat ervan uit dat het IS was, maar op basis van de gegevens die vandaag zijn bekendgemaakt kunnen we dat niet met zekerheid zeggen", zegt Godfroid.

Direct na de verklaring van de Russische veiligheidsdienst kondigde president Poetin aan dat de Russische bombardementen op Syrië worden geïntensiveerd. "Poetin zegt dat de terroristen moeten begrijpen dat vergelding onvermijdelijk is", zegt Godfroid. "Er zijn vandaag al berichten van zware bombardementen door Russische gevechtsvliegtuigen in Syrië."

Samenwerking

Met deze ontwikkelingen in het achterhoofd is het niet ondenkbaar dat Rusland ingaat op het verzoek van Frankrijk om samen met de VS een coalitie te vormen tegen terreurgroep Islamitische Staat. "Toen Rusland anderhalve maand geleden begon met bombardementen in Syrië heeft Poetin al gezegd dat dit probleem alleen in internationaal verband kan worden opgelost."

Gisteren zei de Franse president Hollande met de VS en Rusland in gesprek te willen gaan over een gemeenschappelijke strategie om IS uit te schakelen, naar aanleiding van de aanslagen in Parijs waarbij zeker 129 doden vielen.

Dubbele agenda

Volgens Godfroid hadden de Verenigde Staten aanvankelijk problemen met Russische deelname aan de coalitie, omdat Washington vermoedt dat Rusland een dubbele agenda heeft. "De VS denkt dat Rusland vooral de Syrische president Assad in het zadel wil houden. Maar op de G20-top in Turkije hebben Poetin en Obama over deze kwestie gesproken en ik denk dat Poetin positief staat tegenover deelname aan de internationale coalitie."

Het is nog niet duidelijk of Frankrijk, de VS en Rusland tot een eenduidige strategie zullen komen, zegt Godfroid. "Volgens de VS wil Rusland behalve IS ook de gematigde oppositie in Syrië uitschakelen. Dat is tegen het zere been van de VS, die een deel van de gematigde oppositie steunt. Daarnaast wil Poetin dat ook een eventueel nieuw bewind in Syrië vriendschappelijke banden met Rusland krijgt."

Gruwel

Godfroid denkt dat naast de aanslag op het vliegtuig in Egypte, ook de aanslagen in Parijs hebben bijgedragen aan de Russische bereidheid tot samenwerking tegen IS. "Rusland heeft heel veel ervaring met terreuraanslagen. Dat is een gruwel voor veel Russen en ook Parijs brengt dit dichtbij."

Rusland zal wel wat terug willen van het Westen in ruil voor de samenwerking, verwacht Godfroid. "Moskou zal vooral informatie willen. Ze willen precies weten wie waar zit in Syrië en welke terreurgroepen bestreden gaan worden. Het zou een doorbraak zijn als Frankrijk en de VS daarover afspraken kunnen maken met de Russen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl