Ramp met Russisch vliegtuig veroorzaakt door bom

De ramp met een Russisch passagiersvliegtuig boven de Sinaïwoestijn op 31 oktober was het gevolg van een bomaanslag, heeft de Russische veiligheidsdienst FSB bekendgemaakt. Uit onderzoek van de wrakstukken is gebleken dat er een bom aan boord moet zijn geweest. Het gaat om een zelfgemaakt explosief; door de ontploffing is het toestel in de lucht in stukken gebroken, stellen de Russen. 

224 inzittenden

Alom werd al aangenomen dat de crash van de Airbus A321 was veroorzaakt door een aanslag. Alle 224 inzittenden van het toestel kwamen om het leven. Op drie Oekraïners na waren er alleen Russen aan boord; het toestel was vanuit Sharm-el-Sheikh onderweg naar Sint-Petersburg. 

Terreurbeweging IS eiste nog op de dag van de ramp de verantwoordelijkheid daarvoor op. IS zegt dat de aanslag een vergelding is voor de Russische luchtaanvallen op doelen van IS in Syrië. Maar de Russen lieten officieel nog alle mogelijkheden open.

Bombardementen

President Poetin spreekt van een terreurdaad. Hij heeft aangekondigd dat de Russen hun bombardementen op Syrië zullen intensiveren. De geheime diensten zullen alles doen om degenen die achter de aanslag zitten op te pakken, aldus Poetin. 

"Er gelden geen beperkingen. We zullen al hun namen te weten komen. We zullen ze overal zoeken waar ze zich verstoppen. We zullen hen vinden, waar ook ter wereld, en hen straffen", zei de Russische president.

Rusland heeft een beloning van 50 miljoen dollar uitgeloofd voor informatie die leidt tot de aanhouding van de daders van de aanslag op de Airbus.

STER reclame