NOS Nieuws

Rotterdam begint proef met echtscheidings-apk

Rotterdam begint een proef om het toenemend aantal vechtscheidingen terug te dringen. Zestig stellen met kinderen die uit elkaar zijn gegaan, krijgen na een jaar een uitnodiging voor een gesprek. In dat gesprek wordt gecontroleerd of de afspraken die bij de scheiding zijn gemaakt, worden nagekomen.

Ook een scheiding die goed begint, kan eindigen in een vechtscheiding, zei wethouder Hugo de Jonge in het NOS Radio 1 Journaal, bijvoorbeeld als een van de exen verhuist of een nieuwe partner krijgt. De echtscheidings-apk moet voorkomen dat het van kwaad tot erger gaat.

De Rotterdamse wethouder noemt een vechtscheiding een vorm van kindermishandeling.

Het gesprek op de terugkomdag wordt gevoerd met de bemiddelaar of advocaat die de ouders ook bij de scheiding heeft begeleid. Er wordt dan bekeken of het ouderplan nog voldoet, en of er meer begeleiding nodig is.

1 januari

Als een van de ouders niet mee wil werken, kan de gemeente hem of haar niet dwingen. De proef begint op 1 januari. Als het lukt om het aantal vechtscheidingen terug te dringen, wordt het initiatief mogelijk in meer gemeenten ingevoerd.

Vorig jaar gingen bijna 20.000 stellen met kinderen uit elkaar. 1 op de 5 scheidingen loopt uit op een vechtscheiding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl