Saamhorigheid bij de Essalam-moskee.

Bij de Rotterdamse Essalam-moskee op het Vredesplein hebben zo'n zeshonderd mensen de slachtoffers van de aanslagen in Parijs herdacht. Zij werden toegesproken door onder anderen de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb, minister Van der Steur van Justitie en korpschef Paauw.

Aboutaleb riep iedereen op "met elkaar en naast elkaar" te leven en "samen te bouwen aan een vreedzame samenleving". 

Een imam, een humanist, een rabbijn en een dominee spraken over onderlinge verbondenheid en de noodzaak van een gezamenlijk antwoord op angst en terreur. 

Aanwezigen droegen een spandoek met de tekst 'Liefde voor iedereen, haat voor niemand'. Tijdens de manifestatie werden honderden witte ballonnen opgelaten en bloemen uitgedeeld. 

Minister Van der Steur sprak de aanwezigen toe. "Leef uw leven, pak de metro, ga uit eten en juich voor Feyenoord. Dat kunnen we doen tegen terrorisme", zei hij. 

Afstand nemen

Zaterdagavond, een dag na de bloedige aanslagen in Parijs, sprak burgemeester Aboutaleb al met moslimorganisaties uit zijn stad. Evenals na de aanslagen in Parijs van afgelopen januari, riep hij moslims in Nederland ook nu weer op om openlijk afstand te nemen van extremistisch geweld.  

Burgemeester Aboutaleb: ik hoop dat er heel veel mensen komen

STER reclame