ANP

Inspectie begint extra onderzoek naar UMC Utrecht

tijd van publicatie

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat een extra onderzoek doen naar de keel, neus en oorafdeling van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Minister Schippers schrijft aan de Tweede Kamer dat een uitzending van Zembla daar de aanleiding voor is.

In die uitzending werd gemeld dat het ziekenhuis twee dodelijke incidenten zou hebben verzwegen. 

In aanloop naar de uitzending werden die incidenten alsnog gemeld aan de Inspectie. Die stelde daarop een onderzoek in, dat nog steeds loopt.

Natuurlijke dood

In haar brief schrijft Schippers dat de IGZ na het zien van de aflevering van Zembla ook een onderzoek heeft ingesteld naar het ten onrechte afgeven van een verklaring van een natuurlijke dood. Dat zou zijn gebeurd nadat bij een operatie per ongeluk een halsslagader was doorgesneden.

In het dossier van de patiënt stond dat de lijkschouwer na overleg met het ziekenhuis zo'n verklaring had afgegeven. Maar de gemeentelijk lijkschouwer zei in Zembla dat er nooit een lijkschouwer naar het lichaam heeft gekeken.

Schippers schrijft dat ze verontrust is door de gang van zaken op de kno-afdeling. "Het beeld dat in deze uitzending is geschetst is dat van een afdeling waarbij het lijkt alsof professioneel handelen, transparantie, kwaliteit en veiligheid onvoldoende zijn geborgd."

STER Reclame