AFP
NOS Nieuws

Geen verband tussen aanslagen Parijs en Nederland

Justitie en terreurbestrijders hebben nog geen enkele link gevonden tussen Nederland en de aanslagplegers in Parijs. Dat heeft de NOS gehoord van bronnen bij de verschillende organisaties.

Volgens het Openbaar Ministerie zijn er geen aanwijzingen dat de achtste terrorist die voortvluchtig is, in Nederland verblijft. Tips die binnenkwamen na het internationale opsporingsbericht hebben niets opgeleverd. Zo zou de man in een hotel in Assen zijn gezien, een ander rapporteerde dat hij in Rotterdam was. Maar in beide gevallen bleek het om anderen te gaan.

Het OM benadrukt dat alle tips serieus worden gecontroleerd.

Verhoogde paraatheid

Voor de diensten die zich bezighouden met terreurbestrijding geldt sinds dit weekend verhoogde paraatheid. De NCTV, AIVD, MIVD en de politie hebben naar aanleiding van de terreuraanslagen in de Franse hoofdstad extra mensen ingezet die de situatie in Nederland en het buitenland nauwlettend in de gaten houden.

De inlichtingen- en veiligheidsdiensten maken analyses van telefoongesprekken, internetverkeer en gesprekken met informanten. Daarnaast wordt veel informatie uitgewisseld met buitenlandse veiligheidsdiensten.

Aanwijzingen

De inlichtingendiensten kijken vooral naar plannen voor mogelijke aanslagen in Nederland. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid besluit op basis hiervan of extra maatregelen nodig zijn. Mochten er aanwijzingen zijn voor aanslagen dan worden die doorgespeeld aan politie en justitie die op basis daarvan kunnen ingrijpen.

Terrorisme-experts zeggen dat de afgelopen jaren zeker terreuraanslagen in Nederland zijn voorkomen, al is onduidelijk hoeveel. De AIVD meldde eerder dit jaar dat alleen in 2014 al verschillende plannen voor het plegen van aanslagen zijn ontdekt.

Details over die plannen maakte de dienst niet bekend. Concrete informatie over een mogelijke aanslag komt vaak alleen naar buiten als er een verdachte is gearresteerd. Veel vaker verstoren inlichtingendiensten terreurplannen in een vroeger stadium.

Volgens deskundigen is er onderling contact tussen Nederlandse en buitenlandse jihadisten, maar zijn er geen bewijzen dat Nederlanders direct betrokken zijn geweest bij aanslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl