EPA
NOS Nieuws

Hollande: samen met Rusland en de VS tegen IS

President Hollande gaat de komende dagen met de presidenten Obama en Poetin overleggen over een gemeenschappelijke strategie om de terreurorganisatie Islamitische Staat in Irak en Syrië uit te schakelen. Dat kondigde de president aan in een toespraak tot het Franse parlement.

Hollande zei ook dat hij het parlement om toestemming heeft gevraagd de noodtoestand met drie maanden te verlengen.

President Hollande sprak de verzamelde vergadering van de senaat en het lagerhuis toe in Versailles, drie dagen na de aanslagen in Parijs. Voorafgaand aan zijn toespraak hield het parlement een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslagen.

"Frankrijk is in oorlog, de terreurdaden van afgelopen vrijdag waren oorlogshandelingen. Ik wil de eenheid van het land benadrukken en een vastberaden antwoord geven op deze onwaardige daden", waren de eerste woorden van de president.

Unieke coalitie

Hollande benadrukte dat het de hoogste tijd is om samen op te trekken tegen IS en de verdeeldheid in de internationale gemeenschap terzijde te schuiven. Hij sprak over de noodzaak van een "unieke coalitie".

De Franse president heeft de VN-Veiligheidsraad gevraagd dinsdag bijeen te komen om een resolutie te bespreken waarin de internationale gemeenschap wordt gevraagd IS gemeenschappelijk te bestrijden.

Binnenland

Ook presenteerde Hollande in zijn toespraak nieuwe veiligheidsmaatregelen om de Franse burgers beter te beschermen tegen terreur. Zo moeten de veiligheidsdiensten meer bevoegdheden krijgen om huiszoekingen te doen en verdachten huisarrest op te leggen.

Verder wil Hollande dat verdachte buitenlanders sneller de grens over worden gezet, en dat Franse ingezetenen met twee paspoorten de Franse nationaliteit verliezen als ze veroordeeld zijn voor een terreurdaad.

Hollande vroeg Brussel met klem ervoor te zorgen dat de buitengrenzen van Europa beter worden gecontroleerd. In Frankrijk zelf wil hij dat teruggekeerde jihadisten nauwkeurig worden gevolgd. Hollande zei dat iedereen onder ogen moet zien dat "Fransen afgelopen vrijdag Fransen hebben vermoord".

'Lafaards'

Frankrijk is het doelwit van terroristen, zei Hollande. "De lafaards hadden het gemunt op de jongeren. De slachtoffers, velen jonger dan 30 jaar, droegen Franse en Noord-Afrikaanse namen."

Na de toespraak van de president wordt in het parlement gedebatteerd over de aanslagen en de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl