Een van de IS-strijders in de video Wilayat Kirkuk

Strijders van Islamitische Staat hebben in een video gezegd dat er binnenkort een aanslag zal worden gepleegd in Washington. Volgens Pieter Nanninga, een jihaddeskundige van de Rijksuniversiteit Groningen, is het filmpje hoogstwaarschijnlijk onderdeel van een nieuwe mediacampagne van de terreurgroep.

IS publiceerde twee soortgelijke video's op Twitter. Nanninga denkt dat er de komende dagen meer filmpjes zullen verschijnen. "De terreurgroep heeft al eerder van dit soort mediacampagnes gehad", zegt hij. "Het ging toen onder meer over de Palestijnen. Er werden in korte tijd ongeveer tien video's gepubliceerd."

In een van de filmpjes die vandaag online werden gezet, zegt een IS-strijder dat ook andere landen die luchtaanvallen uitvoeren in Irak en Syrië een aanslag kunnen verwachten. In de video worden de terroristen die de aanslagen in Parijs pleegden, uitvoerig geprezen.

IS eiste zaterdag de verantwoordelijkheid op voor de aanslagen in Parijs. In een verklaring waarschuwde de terreurgroep dat Frankrijk en "andere landen die op hetzelfde spoor zitten" het doelwit blijven. De aanvallen op het Stade de France, een theater en een restaurant werden het "begin van de storm" genoemd.

In een video die zaterdag werd uitgebracht door de communicatieafdeling van IS werden Franse moslims opgeroepen om aanslagen in Frankrijk te plegen. "Frankrijk zal geen vrede kennen zolang de bombardementen op IS-doelen in Syrië en Irak voortduren", wordt gezegd in de ongedateerde video. 

STER reclame